BINNENSTADGODEN

Opdrachtgever: Stroom Den Haag/Beeldengallerij van P. Struycken
Locatie: Centrum Den Haag, Spui
Oplevering: september 2014
website: www.stroom.nl


’s Avonds na sluitingstijd als de winkels dicht zijn en de straten uitgestorven, komt het centrum van Den Haag opnieuw tot leven. Dan zijn de warenhuizen, het stadhuis en de straten even het terrein van de Binnenstadgoden: Deatombax (god van het transport), Kobrak (god van de dieren) en collega’s dwalen samen rond. Zo gaat althans het verhaal van beeldend kunstenaar Ingrid Mol (1970). Zij nodigde kinderen van groep zeven van zes basisscholen uit het centrum van Den Haag uit om één standbeeld te maken voor alle Binnenstadgoden.

P. Struycken, initiator van de Beeldengalerij, vroeg haar een sokkelbeeld speciaal voor kinderen te maken. Aspecten van de binnenstad (mode, geld, eten, communicatie, transport, amusement, dieren en kinderen) vertaalde Mol uiteindelijk in Binnenstadgoden. Een mooi verhaal om de fantasie van kinderen te prikkelen.

De Beeldengalerij van P. Struycken vormt al meer dan twintig jaar een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beeldhouwkunst in het hart van Den Haag. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats.